China Deel 4: Van Nanjing naar Shanghai (7 t/m 11 juni)

7 juni Nanjing

We sjezen extra snel en grotere afstanden om op 7 juni in Nanjing te zijn. China staat bekent om de festivals en daar willen we graag een graantje van meepikken. De dragonboatrace is het enige festival wat in deze periode plaatsvindt, in de regio waarin we fietsen. Nanjing is een grote plaats én op de route. Laat deze stad nou ook nog bekend staan om dit dragonboat festival….!

Dus zorgen we ervoor dat we op DE dag in Nanjing zijn. We hebben daarbij het geluk om bij warmshowers (=couchsurfen voor fietsers) te kunnen verblijven. Dat was lang geleden…!!! Wim uit België en zijn vrouw Jenny uit Thailand wonen sinds een jaar in Nanjing, na elders in China en in Maleisië te hebben gewoond. Ze twijfelen niet en willen ons 2 dagen in hun prachtig appartement hosten. Aangezien er een festival gaande is, is het een nationale feestdag en is ook Wim vrij van werk. Dat komt allemaal goed uit!

Echter… festival of niet, nationale feestdag of niet, de bootraces blijken afgelopen weekend reeds te hebben plaatsgevonden… Wàààààt? In heel het land is het festival op deze donderdag, maar hier even niet. We zijn enorm teleurgesteld en twijfelen of we dan nog steeds een dag in Nanjing willen blijven. Maar goed, we zijn na 9 fietsdagen met daarin ruim 800 fietskilometers, toe aan een ‘rustdag’, dus we blijven. En dat is een succes. We worden zo enorm welkom geheten door Wim&Jenny en het is er zo gezellig, dat we de misgelopen races snel vergeten. De gezamenlijke taal is Engels, al spreekt Wim ook Nederlands. Als Belg houdt hij van goed eten; zelfgebakken bruinbrood, kaas, zelfgemaakte mayonaise, wijn, biertje en hun eigen kruidentuin zijn voor handen. Ze hebben een grote keuken met alle attributen om te koken. Dus daar gaan wij los! We maken een uitgebreide maaltijdsalade zoals we dat thuis gewend waren en lang niet hebben gegeten. Wat lekker huiselijk om ‘te koken’ en met elkaar te tafelen!

     

De donderdag gaan we na een heerlijk ontbijt, met dat vers gebakken bruinbrood, op Hollandse fietsen de stad in. Wim en Jenny hebben ieder een kleurrijke Santos (NLs merk wereldfiets) die naast onze Avaghon wereldfietsen Iejoor en Knorretje niet misstaan. We bezoeken de oude stad (zoals overal in China herbouwd), een park, drinken een biertje op een terras en zijn verwonderd over de grote, moderne stad met heel veel groen; de gemaakte natuur. De flyovers bestaande uit 3 lagen zijn bekleed met klimop. Op rotondes en in parken staan prachtige geknipte ‘beeldhouwwerken’ van planten. Overal is het groen tussen de nieuwbouw.

    

Het meest onder de indruk zijn we van het park. Chinezen hebben het druk. Erg druk. Ze hebben geen tijd een partner te vinden. Echter die partner is wel belangrijk. Nageslacht is belangrijk. Hoe ontmoet je een partner als je geen tijd hebt? In Nederland gaan we het internet op, datingsites zijn er in overvloed. Echter dit kost (veel) tijd! In China regelen de ouders daarom een partner voor hun zoon of dochter. Zij hebben blijkbaar alle tijd…. Of… méér prioriteit dat hun kind trouwt.

In het park is een ontmoetingsplaats voor ouders. Hier hangen de ouders waslijnen vol met contactadvertenties. En nu maar wachten tot er iemand toehapt. Dat is het moment dat er gepraat en onderhandeld wordt. Als blijkt dat er een match is, gaan de volwassen kinderen met elkaar op date. Dit is volgens Wim niet hetzelfde als uithuwelijken. De kinderen gaan kijken of er in de echte wereld een klik is en zo niet, dan is er weer werk aan de winkel voor de ouders.

De advertenties vertalen we met Google Translate. Met deze fantastische app kan je een foto maken, waarna de tekst automatisch wordt vertaald. In Nederland is de inhoud héél anders. Jeetje.. !!! De lengte, het gewicht, het geboortejaar en het beroep worden vermeld. Zover niet zo gek in onze ogen. Maar dan komt het: het netto jaarsalaris, de streek, de plaats van herkomst, gezinssamenstelling, het werk/pensioen van de ouders, dat de dame in kwestie een witte huid heeft (statussymbool!), én men benoemt de eisen voor de tegenpartij.

Het werk/pensioen van de ouders snappen we niet. Wim licht toe. Als (schoon)zoon ben je verantwoordelijk voor de financiële zorg van de gepensioneerde (schoon)ouders… Maar natuurlijk. Dan is ook belangrijk dat de dame in kwestie broers heeft of niet en wat het inkomen is van de mannen… En dus of de ouders al wel of nog lang niet met pensioen zijn.

We kijken een tijdje naar dit spektakel waarvan we erg onder de indruk zijn. Het ‘ouder-voor-kind-daten’ is heel normaal in China, voor ons zijn dit de leukste verrassingen om te aanschouwen. Lang leve warmshowers en couchsurfen! Dan leer je dit soort dingen kennen én begrijpen. Nou ja een beetje dan.

8-11 juni; Op naar de volgende grote stad… Shanghai!

We fietsen in 3 dagen 350km van Nanjing naar Shanghai met tussendoor een dag sightseeing in Suzhou. We fietsen in China langere afstanden per dag en meer dagen per week dan ooit te voren. Allemaal met als doel het dragonboatsfestival te missen 😉 én in ieder geval nog 3 dagen in booming stad Shanghai door te brengen. Én het land op tijd te verlaten alvorens het visum verloopt.

We brengen 1,5e dag in Suzhou door, een stad van 1 miljoen mensen, die veel toeristen trekt. We vinden Suzhou een schattige stad, met mooie oude straatjes en kanaaltjes. Helaas met veel ‘nieuwe oudheid’. De stad staat vooral bekend om zijn tuinen. We bezoeken er één; ‘Humble administrators garden’. Het is vreselijk druk en het entreegeld niet waard. Teveel gemaaktheid. Maar ach, wat wil je in een aangelegde tuin??;).

’s Avonds blijkt Suzhou echter te bruisen van het straatleven, de hele buurt komt los. Dat is pas interessant! Op grote schaal wordt er op straat gedanst, een fenomeen wat we in veel steden in de avonduren mochten aanschouwen. Daarbij wordt er gevliegerd met verlichte vliegers en er wordt er –tevens door volwassenen- met lichtgevende tollen gespeeld. We zagen vaker mensen met zwepen slaan, meestal in alle vroegte, rond 6.00 uur als we een stad doorfietsten. Hier worden de zwepen gebruikt voor een ander doel. Het is een ware sport om, liefst met hard knallende slagen, de tollen zo snel mogelijk rond te draaien.

De laatste fietsdag naar Shanghai blijkt een véél langere dag dan normaal. We zijn de hele dag onderweg en we halen het niet eens om om 19.00 uur in Shanghai te zijn. We gaan couchsurfen bij Tina en zij is om 19.00 uur thuis van werk . Wij vertrekken zoals altijd om 6.00 uur en plannen onderweg wat extra sightseeing.

We willen na Suzhou nog twee andere watersteden bezoeken. We gaan langs de minder toeristische plaatsen Luzhi en Qiandeng. Deze plaatsen hebben ook veel nieuwe ‘oude’ gebouwen, wat toch wel charme geeft. Het aantal toeristen is op een paar handen te tellen en doorgaans Chinees. Dit vinden we leuker dan de drukte in Suzhou!

We doen natuurlijk weer culinaire testen en vinden de Chinese wraps enorm succesvol. Bij een tentje waar ze midden tussen de toeristische winkeltjes voor hele nette prijzen enorme grote en lekkere wraps aanbieden, blijken ze een vis-spa te zijn. Wachtend en knabbelend op de wraps, staan onze voeten in het water, waar de garra rufavisjes lekker mee knabbelen. Voor €2,60 per persoon hebben we de vissen gevoerd en wij onze voeten een kuurtje van 30 minuten gegeven. Het effect is niet (direct) merkbaar. Het verkooppraatje en de wereldwijd bekend geworden garra rufavisjes zouden echter je voeten verzorgen door het opeten van de dode huidcellen. Wij en de visjes hebben in elk geval lekker gegeten, we hebben onze voeten gekoeld en we zijn weer een (hernieuwde) ervaring rijker. Tijd om verder te fietsen!

We volgen de hele dag min of meer de S343. Waar we zo blij zijn met de fantastisch onderhouden, gladde asfaltwegen, balen we hier enorm. Natuurlijk komen die wegen er niet van de ene op de andere dag en zijn ze niet onderhoudsvrij. Echter de héle route zijn ze met de weg bezig. Dat betekent weinig fietsruimte terwijl de vrachtwagens het stof doen opwaaien. We zoeken keer op keer een parallelweg wat de ene keer beduidend succesvoller is dan de andere keer. Dat ook de bruggen eraan moeten geloven, maakt dat we in totaal ruim 15 à 20km omfietsen. Fietsen lijkt misschien onze hobby (ik, Hilgien ben nog steeds niet overtuigd), omfietsen is dat zeker niet!

We zijn inmiddels erg vertraagd door alle omleidingen. En dan hoor ik 20 km voor Shanghai een raar geluid bij mijn achterwiel. We stoppen binnen 50m, maar het is te laat. Een stuk –niet eens zo scherp- ijzerdraad heeft zich door mijn band geboord en de band is leeggelopen. Dat wordt aftuigen, op de kop zetten, band oppompen, heeeeel snel goed luisteren, nog eens oppompen, het gaatje vinden en plakken en ondertussen de omgeving bezig houden. Een aantal mensen is komen kijken wat we aan het doen zijn. Bijna India. Al houden ze afstand en zijn er maximaal 3 omstanders. En gelukkig gaat niemand ons vertellen hoe we een band moeten plakken, bij de 40e a 50e band weten we het echt wel!!!

Met een half uur extra vertraging stappen we weer op de fiets. Nog even 20km door Shanghai sjezen waar het aantal stoplichten nog enigszins meevalt en we met een groene stroom om 19.30 bij onze couchsurfhost Tina melden. Tina is een Chinese meid van 34 jaar en woont 3 hoog. Dat is sjouwen geblazen. De fietsen gaan haar compacte woning in. Eén fiets in haar slaapkamer, de ander op de gang. De 12 (!) tassen in onze slaapkamer (tot nu haar woonkamer) en het huis is vol. We waarderen het des te meer dat ze de moeite doet om ons te hosten! In een wereldstad als Shanghai is couchsurfen vaak erg lastig, vanwege het groot aantal toeristen/aanvragen. Tina heeft eigenlijk geen tijd (ze werkt tot 19u, studeert om 20.00u Frans en heeft een sociaal leven), maar wij fietsers wil ze wel aanhoren. En wij dolgraag op de valreep bij een Chinees in huis verblijven. Shanghai, here we are!

3 gedachtes over “China Deel 4: Van Nanjing naar Shanghai (7 t/m 11 juni)

 1. Hi Hilgien en Auke,
  Hoewel ik al jullie verslagen lees en heel leuk vind, trekt nu China voiral mijn aandacht.
  Bauke vertrekt morgen nl ook naar China, met het vliegtuig weliswaar. Hij gaar eerst naar Beiing. Werken bij de Chinese Olympische schaatsbond.
  Het is leuk om via jullie verhalen al een indruk te krijgen van China. Een indruk anders dan via Wikipedia en zo.

  Like

  1. Ha Caroline,
   Leuk dat je reageert!
   Wat gaaf dat Bauke gaat werken bij de Chinese Olympische Schaatsbond!! Dat is pas een gave reden om in China te zijn!! We proberen nog minimaal 2 blogs vandaag te posten. Het regent in Japan toch… 🙂 Kan je je verder verdiepen:) wij hopen rond oktober naar Beijing te gaan als we weer een visum kunnen krijgen. Lijkt me een fantastische stad!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s