Een stukje Frankrijk

Woensdag (23 mei 2018) vervolgen we onze route naar Frankrijk. Metz om precies te zijn. Metz is een hele mooie en oude stad en de route ernaar toe een hele makkelijke. Tenminste, zodra we langs de Moezel fietsen.

Op onze reis willen we het liefst met regelmaat couchsurfen, omdat het leuk is op die manier wat mensen onderweg te leren kennen, cultuur te happen en zo de wereld stapje voor stapje beter te leren kennen. Maar om de één of andere reden lukt het maar niet om een couch te vinden en tot onze frustratie zijn we weer veroordeeld tot een hotel (we zijn het kamperen even beu). Gelukkig hebben we de volgende dag wel een ‘date’ met een couchsurfer. Zij laat ons Metz (uitgesproken als ‘mes’) zien, vertelt het e.e.a. en samen hebben we een ‘Franse’ lunch met speciale kaasjes en worst, brood en wijn op een terrasje. Heerlijk zeg om zo even wat weg te keuvelen en te genieten van lekker eten en drinken en het mooie weer!

Om een uur of drie ’s middags vertrekken we om alsnog een kilometer of 40 à 50 te maken. De campings zijn echter extreem dun gezaaid en de camping die we op het oog hadden, blijkt al 2 jaar gesloten. We besluiten wild te kamperen en eerst een potje te koken met water uit het naast gelegen meer, gezuiverd met onze steripen. De pen zuivert door middel van UV-licht virussen, bacteriën en protozoa en zorgt dus dat vies (liefst wel helder) water veilig drinkwater wordt. Het eten werkt als een snelle Jelle, want we hebben gelijk weer energie en besluiten we een camping 13 km verderop toch nog te proberen. Als we daar aankomen om half tien, treffen we na een telefoontje en wat wachten een chagrijnige eigenaar. Of we eerst kunnen betalen, en wel door het hek heen! We denken dat hij een grapje maakt, dus lachen we, wat kwaad bloed zet. Maar als hij ons vervolgens niet toe staat om te douchen -het is immers al half tien- worden ook wij kwaad. Wat is dan het nut van betaald kamperen? En dus besluiten we rechtsomkeert te maken en alsnog wild te kamperen. Op 100m van de camping, verstopt in het inmiddels donkere bos. Door uilengeroep aangemoedigd brengen wij onze eerste nacht wildkamperend door en eerlijk gezegd slapen we best goed, sterker nog heel goed!

Vrijdag (25e) weer vroeg op pad (uit veiligheidsoverwegingen 😉 richting Saverne; een levendig, leuk plaatsje aan de rand van de Elzas aan het kanaal tussen de Rijn en de Marne. Het hele gebied in noordoost Frankrijk is nogal eens van ‘eigenaar’ verwisseld, omdat het nu weer eens Frans, dan weer eens Duits was. En hoe verder oostwaarts we komen hoe Duitser de namen (van de steden en de mensen) en hoe Duitser ook de dorpjes ogen. Saverne ziet er bijvoorbeeld helemaal niet Frans uit; vakwerk huizen, Sauerkraut en Flammkuchen vieren hier hoogtij. De camping van Saverne is daarnaast een hele leuke, MET zwembad, dus we besluiten nog maar een rustdag te houden en ondertussen wat slaapplekken te organiseren bij couchsurfers. Het is hoog tijd voor een rustdag. Voor vertrek zijn we enorm druk geweest en met maar één rustdag tot heden, is rust wat lichaam en geest nodig hebben. Het is wel de bedoeling dat we genieten en niet te moe zijn/blijven en alleen maar aan het fietsen zijn. Het zijn steeds behoorlijke lange dagen. We fietsen 65-70km per dag en zitten netto een uur of 4 op de fiets. Toch zijn we doorgaans de hele dag op pad.

Zondag (27e) op naar Straatsburg, gelegen aan de Rijn en de grens met Duitsland. In Straatsburg hebben wij een onze eerste couchsurfer geregeld en wel bij Pierre. Pierre woont samen met zijn Chinese vriendin Liyun en Pierre’s moeder Fabienne. Zij spreken heel goed Engels, doordat ze goed zijn bereisd en in het buitenland hebben gewoond. Hun appartement ligt heel centraal, vlakbij de binnenstad, met uitzicht op de kathedraal. Het is fijn om weer eens een bed te hebben en geweldig is dat Pierre ons rond leidt in de stad en veel over de stad en zijn geschiedenis vertelt. Straatsburg is echt een prachtige stad, met veel vakwerk huizen, lieflijke straten en veel mooie gebouwen. Een mix van bouwstijlen door elkaar heen. Pierre geeft ons een korte rondleiding, want het is al wat later op de dag en we sluiten die af op het terras van een boot met een biertje. En als we thuis komen heeft Liyun heerlijk Chinees gekookt. Wat wil een mens nog meer?

Maandag (28e) is iedereen vroeg naar werk, dus wij gaan rustig ons gangetje en bezoeken op ons eigen tempo de stad nog eens, waarbij een goed bezoek aan de (binnenkant) van de kathedraal en de toren natuurlijk niet mag ontbreken. Nadat een fikse regenbui wel water, maar weinig verkoeling heeft gebracht, keren we huiswaarts om voor Pierre en Liyun te koken. Iets uit de oven, want dat eten we kamperend natuurlijk niet zo snel… Dat een quiche nou niet bepaald exotisch is voor hun, mag de pret niet drukken. Hij smaakt heerlijk en puilt uit van de groente.

Het is de bedoeling om morgen in één ruk naar Basel te fietsen. Volgens Pierre goed te doen (100 km), maar volgens ons, ondanks dat het vlak is, met toch wel 130 km nog best een flinke kluif. Maar goed, we zullen bijtijds vertrekken en we zien het wel!

Dinsdag (29e) lukt het ons dankzij een straf tempo en ondanks een lichte tegenwind, om Basel te bereiken. Althans Basel, we strijken neer aan de Franse kant (Huningue) van het drielandenpunt en nadat we ons tentje hebben opgeslagen, halen we boodschappen in Duitsland, even over de (fiets- en wandel) brug aan de andere kant. En als we daar dan toch zijn, tikken we alvast de Zwitserse grens aan, wéér een brug verder. De tocht naar Huningue is niet een heel boeiende; veel lange, rechte stukken langs kanalen, met onderweg één leuk plaatsje (Neuf Brisach) en qua wildlife iets wat waarschijnlijk een beverrat is. In elk geval geen gewone rat, want het beest is echt enorm. Oh en, in een blauwe flits, een ijsvogel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s