Korea, deel 7a: Vipassana-meditatie

Vipa… wat?

We zijn reeds 5 weken in Zuid-Korea. Wat een geweldig land, wat een verrassingen treffen we hier. Wat anders dan Japan en anders dan alle andere landen. We leven op, we genieten. We bloggen en schieten honderden foto’s. Allemaal staan ze klaar om te filteren, reviseren en posten. Zodra we er voor gaan zitten. Er volgt eerst een volledige radiostilte van 11 dagen. Daarna komen de verhalen en foto’s. Korea staat namelijk óók in het teken van een volledige retraite…..

We hebben ons ingeschreven voor een 10-daagse meditatie cursus in edele stilte. In volledige stilte van lichaam, spraak en geest. Alle communicatie met elkaar of anderen (m.u.v. de leraar) is verboden. Telefoon, radio, laptop, pen, papier en zelfs leesvoer zijn uit den boze. Dit alles om in volledige afzondering te werken aan “de totale eliminering van mentale onzuiverheden en het resulterende hoogste geluk van volledige bevrijding; het genezen van het menselijk lijden”. Ze noemen het ook wel *De kunst van het leven*.

Onze retraite heet Vipassana. Vipassana betekent letterlijk ‘de dingen zien zoals ze werkelijk zijn’. Het is één van India’s oudste (2500+ jaar) meditatietechnieken. Vipassana is een manier van zelftransformatie/geestelijke zuivering door zelfobservatie. Het focust op de diepe verbinding tussen lichaam en geest.

We zullen beginnen met het observeren van de natuurlijke ademhaling om de geest te concentreren. Met dit verscherpt bewustzijn observeren we vervolgens de veranderlijke aard van lichaam en geest, waardoor we de universele waarheden van vergankelijkheid, lijden en egoloosheid ervaren. De realisatie van deze waarheid door rechtstreekse ervaring brengt het zuiveringsproces teweeg.

Kort gezegd is Vipassana een techniek om lijden op te lossen. Het moet leiden tot een evenwichtige geest vol liefde en medeleven. Het is een methode van geestelijke zuivering die helpt om alle spanningen en problemen in het leven op een kalme en evenwichtige wijze onder ogen te zien. Het is een levenskunst die in staat stelt om positief bij te dragen aan de samenleving. In feite heft Vipassana de drie oorzaken van al het lijden op: verlangen, afkeer en onwetendheid. Door regelmatige beoefening nemen de spanningen in het dagelijkse leven af en de mentale complexen – veroorzaakt door het oude patroon van onevenwichtige reacties op aangename en onaangename situaties – raken ontward.

De wetenschappelijke wetten die je gedachten, gevoelens, oordelen en gewaarwordingen leiden, worden duidelijk. Door directe ervaring wordt de natuur van hoe je groeit of terugvalt, hoe je lijden veroorzaakt of hoe je jezelf ervan bevrijdt, begrepen. Het leven wordt dan gekenmerkt door toenemende opmerkzaamheid, zelfcontrole, vrede, en de afwezigheid van misleidende voorstellingen.

Dussssss…. Een heel ingewikkeld verhaal dat je een paar keer moet lezen om te begrijpen en met groooote ambities. WIJ GAAN ERVOOR!

En met deze kennis gaan wij 10 dagen intern deze meditatiecursus volgen; hard en serieus werken aan de *Kunst van het leven*.

Inhoud van de meditatie-cursus

De training omvat drie stappen.
1. Strikt houden aan de gedragsregels:
– zich onthouden van het doden van welk levend wezen dan ook (Dat klinkt makkelijker dan het is; muggen en andere insecten vallen hier ook onder..!)
– zich onthouden van stelen;
– zich onthouden van alle seksuele activiteiten;
– zich onthouden van liegen;
– zich onthouden van alcohol en/of drugs.
(Oud-studenten, mogen daar bovenop niet eten na 12 uur geen make-up of sieraden dragen en slapen niet op hoge, ‘luxueuze’ bedden)
Overigens is lezen, schrijven, muziek, elektronica, communiceren, joggen of het doen van yoga ook strikt verboden. Zo ook eigen eten meenemen, laat staan opeten… ;(

2. Enig meesterschap over de geest te ontwikkelen door te leren de aandacht te richten op de natuurlijke werkelijkheid van de steeds veranderende stroom van de adem zoals die de neusgaten naar binnenkomt en naar buitengaat. Tegen de vierde dag is de geest kalmer en meer gefocust, beter in staat om de eigenlijke praktijk van Vipassana te ondernemen: over het hele lichaam gewaarwordingen te observeren, hun natuur te begrijpen en gelijkmoedigheid te ontwikkelen door te leren er niet op te reageren.

3. Op de laatste volledige dag (dag 10) leren wij de meditatie van liefdevolle vriendelijkheid of goede wil ten opzichte van allen. De zuiverheid die tijdens de cursus ontwikkeld werd, wordt nu gedeeld met alle wezens.

We gaan ons op dag 0 melden (zaterdagmiddag 19 oktober), vervolgens volgen de 10 volledige dagen van meditatie en op dag 11 (woensdag 30 oktober) verlaten we –natuurlijk- dolgelukkig en verlicht het pand.

Het schrikbarende 10 dagen durende tijdschema

De kosten

Wat voor prijskaartje hangt hieraan vast? Dit klinkt als een duizenden euro’s kostende cursus met een onbetaalbaar resultaat…! Het antwoord is verrassend…
De gehele cursus; zowel het verblijf, de (vegetarische) maaltijden en de cursus zelf worden gratis aangeboden. Niemand die betrokken is, ontvangt er enige vergoeding voor. Alle onkosten worden gedragen door donaties van mensen die de cursus hebben voltooid en de voordelen van Vipassana hebben ervaren. En vervolgens anderen de kans willen geven om er baat bij te hebben. (Lees: volbreng je de cursus niet, dan mag je ook niet doneren!). Op deze manier verspreidt Vipassana zich met een zuivere doelstelling, zonder ook maar een spoor van commercieel belang.
Conclusie: Vipassana is retepopulair omdat er zoveel enthousiaste cursisten zijn dat ze ervoor betalen anderen dit ook te laten ervaren! Als het niet werkt zou het geen levensvatbare organisatie zijn. En elk jaar komen er weer een paar Vipassana locaties bij. Nou dan moet het wel fantastisch zijn! En zwaar… En moeilijk…. En lang….

Onze voorbereidingen

Onze voorbereidingen bestaan uit het lezen van alle regels en info, waarvan bovenstaande slechts een summiere samenvatting is. We maken ons vooral druk. Druk over het vroege opstaan (4.00 uur), het weinige eten (2 maaltijden en een fruitsnack in plaats van 6-7 maal per dag een (flink) eetmoment), de mogelijk afwezige koffie, het stil zitten, het zitten in lotushouding, het continu moeten concentreren, etc. etc. We komen er nog niet helemaal uit wat het vervelendst of moeilijkst zal zijn. Mogelijk toch de lotushouding! De hele dag in kleermakerszit vertoeven, iets waar we nu al na een half uur problemen mee ervaren. We oefenen daarom in de maand voorafgaand met enige regelmaat een kwartier tot klein uurtje zo te zitten. Het eten in Korea in restaurantjes is meestal op de grond in jawel, kleermakerszit, dus dat is gelijk een goede oefening met pijnlijke voeten, enkels en knieën als gevolg.

Onze dagelijkse energiebehoefte en daarmee de intake is erg hoog. Het zal enigszins afwijken van de gemiddelde Vipassana bezoeker. We sturen daarom een mail met de vraag of het mogelijk is de eerste dagen b.v. extra bananen en/of noten te eten om het lichaam wat rustiger over te laten gaan naar dit strikte dieet van lange periodes niet eten. Helaas komt er geen medewerking. Zelf alvast gaan minderen zien we ook niet zitten. Moeten we nu juist vet kweken en vooruit eten of minderen voor een geleidelijke overgang? Een lastige vraag waarvan ik het antwoord niet weet, ik denk dat het laatste beter voor me zou werken.

We zeggen elke dag dat we de hoeveelheid koffie moeten gaan minderen, omdat we niet weten of er koffie beschikbaar is. Korea is een enorm koffieland en dus willen we vooral geloven dat koffie aanwezig is en daarmee slaagt onze cafeïne-reductie ook maar niet.

Qua opstaan maken we een klein stapje door 2 dagen voor de start op Jeju een bergje te beklimmen voor de zonsopkomst. Daarom staat om 5.00 uur de wekker, om 6.00 lopen we omhoog. Het vooraf niet eten omdat het toch maar 15min wandelen is – mislukt direct, we zijn beide gammel van de relatief korte nacht en het vroege tijdstip. Toch maar een boterhammetje… En bij terugkomst toch maar weer twee bakkies cafeïne… Zucht.

Misschien is de allergrootste zorg die we moeten hebben het gebrek aan discipline….

Waarom zo afzien, waarom ons zo kwellen?

Tja, dat zou ik me ook afvragen als ik dit zo lees. We vragen het ons –nu de tijd nadert- steeds af. We horen echter zoveel goede ervaringen. Sinds India reizen we door (grotendeels) boeddhistische landen en sindsdien horen we van verschillende kanten verhalen over de Vipassana. De ene keer brengt iemand het ter sprake, de andere keer lezen wij het ergens, of fietsers in de fietsappgroep beginnen erover, etc. Het zijn 10 dagen die je in jezelf investeert en waarvan iedereen zegt dat het levensveranderend is. In de positieve zin. Nou ja dat heb je net ook kunnen lezen. Onze verwachtingen zijn hooggespannen en het resultaat is ernaar, mits je hard en serieus werkt.
En wanneer anders dan op deze reis van een inmiddels geplande 685 dagen, gaan we 10 dagen vrij plannen zoiets te doen….? Nu is het moment. Over een dag is het moment… En nu maar hopen dat we het echt volhouden… Eruit stappen is niet makkelijk, daar moet je enorm goede redenen voor verzinnen…! Die kunnen we maar niet bedenken nog…

Wordt vervolgd…!

2 gedachtes over “Korea, deel 7a: Vipassana-meditatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s